сряда, 22 май 2013 г.

Шоколадово брюле с банани

Необходими продукти :
6 жълтъка
500 мл. течна сметана
1/2 ч.ч. захар
1оо гр. млечен шоколад
1 капсула ванилова есенция
1 банан
5-6 с.л. захар за карамелизиране
Начин на приготвяне :
Жълтъците се разбиват заедно със захарта за кратко. Сметаната се изсипва в тенджера и се слага на котлона. В нея се натрошава шоколада и се оставя да кипне, докато шоколадът се разтопи. Сместа се излива на тънка струйка и при непрекъснато бъркане при жълтъците. Добавя се и ваниловата есенция и всичко се разбърква добре.
Бананът се обелва и нарязва на колелца, след което се подрежда на дъното на купичките за печене. Върху него се налива сместа. Купичките се подреждат в тава, в която се налива вода, колкото да ги покрие наполовина.
Кремът се пече за 45-50 минути на 150 градуса в предварително загрята фурна. След като се изпече, се оставя да изстине. Върху всяка порция се поръсват по 1-2 с.л. захар и се връща във фурната. Пече се на силно загрята горна част на фурната, докато захарта се разтопи и леко се зачерви.
По желание може преди бананът да се подреди в купичките, да се запържи в 50 гр. масло за около минута, след което да се поръси с 2-3 с.л. захар и да се остави да се карамелизира леко на умерен огън. Много вкусно става също, ако освен с ваниловата, кремът се ароматизира и с 1/2 есенция ром.
Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар