4 яйца
1 ч.ч. брашно
80 гр. масло
250 мл. вода
щипка лимонена киселина
щипка сол
олио за пържене
За сиропа :
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
щипка лимонена киселина
Начин на приготвяне :
Сложете на котлона в тенджера да кипне водата, заедно с маслото, солта и лимонената киселина. Щом сместа заври, добавете наведнъж брашното, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица, докато се получи гладка смес, която да се отделя от съда. Отдръпнете от огъня и продължете да бъркате, докато сместа се охлади. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате добре след всяко яйце. След като добавите и четвъртото яйце, разбъркайте добре сместа, за да стане гладка. С помощта на шприц оформете толумбички с дължина 8-10 см. като ги шприцовате директно в силно сгорещена маслена баня (ако не разполагате с шприц, използвайте лъжица, като гребвате от сместа и пускате в горещото олио). Пържете ги до златисто и от двете страни.
За сиропа сложете да заврат на котлона водата със захарта и лимонената киселина. Варете 5 минути и оставете леко да се охлади. С така приготвения сироп залейте толумбичките и ги оставете да попият добре.
Добър апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар