понеделник, 11 февруари 2013 г.

Баклава


Необходими продукти :

1 пакет кори 
1 пакет масло - от 125 гр.
500 гр. захар
1-2 ч.л. канела
1 лимон
1/2 ч.ч. грис
200-300 гр. орехи
ванилия
олио
Начин на приготвяне:
Корите се подреждат в намаслена тава, като между тях се поръсва по малко грис (по около 1-2 щипки).  Приготвя се плънка от орехите, 3-4 с.л. захар, канелата, лимоновата кора и 1/2 ч.ч. грис (около 100гр.) През 5-6 кори се слага плънката (или на две места) като за накрая се оставят поне 3-4 кори, с които да се покрие добре плънката. Нарязва се внимателно на триъгълници. Маслото, заедно с 1 ч.ч. олио се разтопява на котлона и с него равномерно се покрива навсякъде. Пече се на 200 градуса  до златисто и се оставя във фурната да изстине напълно. 
Сварява се сироп от 400  мл. вода, 300-400 гр. захар, 1 ванилия и сокът от лимона.
Вари се 10-15 минути. 
С горещият сироп се залива вече изстиналата баклава.
Оставя се да престои 6-7 часа, за да попие добре ! 
Добър апетит ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар