200 гр. самонабухващо брашно
4 яйца
200 гр. краве масло + още малко за намасляване
5 с.л. фъстъчено масло
200 гр. захар
150 гр. кисело мляко
За пълнежа и глазурата :
100 гр. млечен шоколад (натрошен)
50 гр. печени фъстъци
1 с.л. пудра захар
2 с.л. прясно мляко
3 с.л. топинг карамел (ако нямате може и течен шоколад)
Начин на приготвяне :
С миксер разбийте кравето масло с 3 с.л. от фъстъченото масло, яйцата, захарта и киселото мляко на гладък крем. Прибавете брашното и разбъркайте добре. Разделете сместа на две и я изпечете в две еднакви по големина тавички, които сте покрили с намаслена хартия за печене на 180 градуса за 30 минути (ако нямате две еднакви тави, изпечете един след друг двата блата в една тава).
Когато са готови ги оставете за 5 минути да поизстинат, след което ги обърнете върху метална скаричка и ги оставете да изстинат съвсем.
Поръсете фъстъците с 1 ч.л. вода и ги оваляйте в пудра захар, така че да се покрият добре. Разстелете ги върху хартия за печене. Запечете ги за 10 минути на 200 градуса, като периодично разтръсквате тавичката, докато се покрият с карамелена коричка.
Пригответе глазурата, като разтопите шоколада с млякото на водна баня и оставете да се поохлади.
Поставете първия блат върху плато или поднос. Намажете го с останалите 2 с.л. фъстъчено масло и го полейте с карамеления топинг ( или течен шоколад). Загладете добре с нож. Отгоре поставете вторият блат и го намажете с шоколадовата глазура. Поръсете тортата с карамелизираните фъстъци.
Добър апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар