понеделник, 29 април 2013 г.

Лека ягодова торта

Необходими продукти :
250 гр. брашно
2 с.л. захар
120 мл. олио
3 ч.л. кисело мляко
1 пакет ванилова захар
щипка сол
За плънката :
750 гр. ягоди
2 с.л. захар
3 пакета желатин
1/2 лимон
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне :
В дълбок съд сложете брашното, захарта, щипка сол и ваниловата захар. Разбърква се и се добавят олиото и киселото мляко. Замесва се тесто, което се прави на топка. Увива се в домакинско фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
След като извадите тестото го разточете на тънък кръг. Намаслете формата (около 28 см.) и разпределете тестото в нея, като притиснете добре (покрийте също и стените на формата). Набодете го с вилица и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 25 минути. След като се изпече го оставете да се охлади.
За плънката почистете 400 гр. от ягодите и ги пюрирайте с миксер. Накиснете желатина в 200 мл. студена вода и оставете да набъбне Добавете сока от половин лимон при желатина. Загрейте го на слаб огън, докато се втечни напълно. Налейте на тънка струйка така приготвената смес към ягодовото пюре и разбъркайте добре. Оставете да се охлади напълно и налейте сместа върху блата. Оставете за кратко в хладилник ( 10-15 минути). Почистете останалите ягоди и ги подредете върху тортата. Поръсете с пудра захар и по желание с настъргана лимонова кора.
Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар