понеделник, 29 април 2013 г.

Печени картофи с шунка и кашкавал

Необходими продукти:
8 средно големи картофа
200 гр. кашкавал
100 гр. шунка
1 домат
1 връзка зелен лук
2 -3 с.л. олио
сол и млян бял пипер на вкус
 За заливката :
300 гр. кисело мляко
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
Картофите се обелват и измиват. Разрязват се по дължина и с помощта на лъжичка се издълбават внимателно. Вътрешността се нарязва на малки кубчета. Шунката и кашкавала също се нарязват на малки кубчета. Зеленият лук се нарязва на дребно. Доматът се попарва, обелва и се нарязва на кубчета.
Загрейте олиото и запържете шунката до хрупкаво. Добавете лукът и картофените кубчета и пържете още 5-6 минути.  Дръпнете от огъня и добавете останалите продукти и подправките.
В намаслена тава подредете картофите (за да не се преобръщат - отрежете долната част на всеки картоф). Напълнете ги със сместа и ги запечете за 50 минути на 200 градуса, докато картофите омекнат, а плънката стане златистокафява.
За заливката смесете киселото мляко с пресования чесън. Подправете със сол и черен пипер на вкус. 
Заливката се поднася в малка купичка с горещите картофи.
Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар