вторник, 30 април 2013 г.

Вкусна ябълкова пита

Необходими продукти :
250 гр. брашно
125 гр. масло
1 жълтък
5 с.л. захар
1 лимон
750 гр. ябълки
2 с.л. ром
1 ч.л. канела
1 с.л. нишесте
3 с.л. мляко
щипка сол
Начин на приготвяне :
Брашното се пресява в дълбок съд. В средата се прави кладенче, в което се слагат надробеното масло, щипка сол, жълтъкът и 2 с.л. захар и се замесва меко тесто. Покрива се с фолио и се оставя за 30 минути в хладилника.
Лимоновата кора се настъргва, а сокът от лимона се изцежда. Ябълките се обелват,  почистват и нарязват на кубчета. Заливат се с лимоновият сок и се разбъркват. Към тях се прибавят ромът, канелата, останалата захар, лимонената кора и нишестето и всичко се разбърква добре.
Охладеното тесто се размесва върху набрашнена повърхност. 2/3 от него се разточва във формата на кръг, с който се покриват дъното и стените на формата, като се оставя около 2 см. над стените. Излишното се отрязва.
Ябълковата плънка се разпределя равномерно. Останалата 1/3 от тестото се разточва на кръг, достатъчно голям, за да покрие плънката. Поставя се, като краищата се намазват с четка, потопена във вода и се притискат добре. От изрязаното излишно тесто по желание може да оформите различни фигури за декорация. Пробиват се 3 малки дупки в тестото, за да може при печене да се отдели образувалата се пара. Сладкиша се намазва с мляко и се пече на 200 градуса за 50 минути.
Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар