сряда, 24 април 2013 г.

Черешова торта с шоколад

Необходими продукти :
200 гр. самонабухващо брашно
3 яйца
150 гр. захар
150 гр. млечен шоколад
150 гр. меко масло
3 с.л. мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 банан (намачкан)
За пълнежа и глазурата :
200 гр. бял шоколад
150 мл. сметана
400 гр. едри череши
Начин на приготвяне :
Сложете брашното, бакпулвера и захарта в дълбока купа. В средата направете кладенче и в него сложете маслото, яйцата и млякото. Разбийте с миксер за около 2 минути до получаването на пухкава консистенция. Настържете на едро 2/3 от шоколада, а останалата част начупете. Добавете го към сместа за блат заедно с банана и внимателно разбъркайте с дървена шпатула. Разделете сместа на две и изпечете два еднакво големи блата. Изпечете за 25-30 минути на 180 градуса. След като са готови ги обърнете върху скаричка и оставете да изстинат добре.
За пълнежа разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна и оставете за 5-6 минути да се поохлади. Разделете черешите на 2 по 200 гр. - 200 гр. за крема и 200 гр. за декорация. Потапяйте всяка черешка, предвидена за украсата наполовина в разтопения шоколад.  Подредете ги фърху фолио, докато шоколадът стегне. В останалия шоколад добавете сметаната и разбийте до гладка смес. Оставете да се посгъсти и разделете сместа на две. Почистете останалите 200 гр. череши от костилките и дръжките и ги нарежете на кубчета. Добавете ги в едната купичка с шоколадова смес.
Сложете единият блат в поднос или плато. Отгоре разстелете шоколадовата смес с череши и загладете добре. Покрийте с другия блат и отгоре намажете с останалия шоколадов крем без череши. Декорирайте тортата с украсените с бял шоколад череши.
Добър апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар